Wilhelminaweg 15d, 6951 BM Dieren,
(0313) 41 61 75
Afspraak maken

Dry needling

Wat is Dry needling?

Dry needling is een techniek, waarbij we een zeer dun, steriel naaldje door de huid en de spier direct in het triggerpoint plaatsen. Een triggerpoint is een pijnlijke spierverharding ter grootte van een graankorrel. Zo’n spierverharding kan allerlei pijnklachten veroorzaken. Vaak straalt deze pijn uit naar andere delen van uw lichaam.

Welke aandoeningen kunnen worden behandeld met dry needling?

  • Rugklachten
  • Schouderklachten
  • Armklachten: tenniselleboog, carpaletunnelsyndroom of RSI-gerelateerde klachten
  • Spanningshoofdpijn en migraine
  • Beenpijn: SI-klachten of ischias

Uiteraard onderzoeken we eerst of uw klachten worden veroorzaakt door de aanwezigheid van triggerpoints.

Is het prikken pijnlijk?

De meeste patiënten voelen het zetten van de naald niet. Bij het raken van een triggerpoint kan een spierschokje optreden. Dat geeft heel even een onaangenaam gevoel. Sommige patiënten omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een krampgevoel. Dit kan per triggerpoint één of enkele keren optreden. Wanneer er geen schokjes meer volgen, is het therapeutisch effect bereikt.

Welke reacties kan ik verwachten na een behandeling?

Na behandeling ervaren de meeste patiënten een licht zeurende kramp op de plek van de pijnklacht. Deze kramp houdt gewoonlijk tussen de twee uur en twee dagen aan. Mogelijk kan op de plek van de prik een kleine blauwe plek ontstaan.

Meestal neemt deze napijn af in een warme ruimte of door het uitvoeren van rustige rekoefeningen. Ook het minder belasten van de behandelde spier kan verlichting bieden.

Hoe lang duurt het voor mijn klachten blijvend verminderen?

Soms nemen uw pijnklachten al na de eerste keer sterk af. Meestal echter zijn meerdere behandelingen nodig, voordat er blijvend resultaat wordt geboekt. Hoewel er grote individuele verschillen zijn, geldt: hoe langer de klacht zich al manifesteert, des te hardnekkiger deze vaak is.

Is een verwijsbrief nodig?

Voor dry needling hebt u geen verwijsbrief nodig van uw huisarts. In onze praktijk zijn Anneke te Boekhorst en Ruud Giesen gecertificeerd dry needlingtherapeuten.